25. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulud kukkusid, annetused kasvasid

Keskmine tulu vähenes eelmisel aastal 11%, mis tähendab, et tulud kukkusid 2007. aasta tasemele.

Ühe isiku kohta deklareeriti eelmise aasta eest keskmiselt tulu 139 200 krooni. Kokku deklareeriti möödunud aasta eest tulu ligi 81 miljardit krooni. Seejuures kasvas aga annetuste ja kingituste summa ligi 10%. See võib maksu- ja tolliameti juhi Enriko Aava sõnul näidata, et rasketel aegadel mõeldakse nõrgematele enam.

Tagastamisele kuuluv tulumaks kahanes läinud aastal 35,8% ehk 1,7 miljardile kroonile. Märgatavalt vähenes aga juurdemaksmisele kuuluv tulumaks – 58,3% ehk 588 miljonilt 245 miljonile.

Ameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul oli sellise drastilise vähenemise põhjus eelkõige väärtpaberitulu ja muu vara müügi vähenemine. „Kui 2008 saadi väärtpaberitelt tuli kuskil 1,4 miljardit, siis möödunud aastal oli see ainult veerand miljardit,“ selgitas Udde. Muu vara müük vähenes poole võrra.

Ainsana kasvasid välismaal teenitud tulud, mida deklareeriti üle-eelmisest aastast enam 300 miljoni krooni võrra. Kasvu põhjusena tõi Udde välja nii välismaal töötajate suure arvu kui ka selle, et maksuamet välistulu deklareerimist hoolsamalt kontrollis. „Ka eelmisel aastal tegelesime me nendega, kes olid jätnud välistulu deklareerimata. Kõige drastilisem näide oli see, et ühel meesterahval tuli juurde maksta pool miljonit krooni tulumaksu. Ta tegi seda alles detsembris, kuigi tähtaeg oli juulis, nii et talle tulid ka korralikud intressid juurde,“ meenutas Udde.

Elektrooniliselt andis maksuametile oma tuludest aru 514 425 isikut, mis on 92% kõigist esitajatest. Enim e-deklaratsiooni eelistajaid oli Loksa ja Sillamäe linnas ning Kose, Rae ja Kõue vallas. Need 8%, kes eelistavad paberil deklaratsiooni, on Udde sõnul kas pensioniealised ning need, kellel ei ole arvutit ja internetti.

Möödunud aasta kohta esitati 560 374 füüsilise isiku tuludeklaratsiooni, mis 2008. aastaga võrreldes on 3,6% vähem.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474