24. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraomanike kuldsed käerauad

Kinnisvaraomanike osakaal on Eestis vaatamata eestlaste soovile olla omanik vaikselt langemas, mida võib pidada aga heaks uudiseks tänu selle mõjudele üüriturule ja tööturule.

Leibkonnaliikmete järgi arvutatav kinnisvaraomanike määr on 2001. ja 2005. aasta kõrgtasemelt – 90%lt – langenud kolm protsenti 2009. aastaks. Siiski on Eesti puhul omanike osakaal on jäänud maailmamastaabis väga kõrgeks.

Kuigi eestlased endiselt eelistavad olla pigem omanikud kui üürijad, pole suur omanike osakaal majandusele sugugi hea. Euroopas said tugevaima löögi kinnisvaraturud, kus oli palju omanikke, näiteks Eestis, Lätis ja Leedus. Kõrge omanike osakaalu puhul on töökohad aina enam sõltuvad kinnisvarasektorist. Kiire omanike kasvuga riikides on ka töötus kõige kiiremini kasvanud. Töötud koduomanikud on vähem vabad võtmaks vastu töökohta mujal, sest nad on seotud oma elu suurima investeeringuga.

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu sõnul tagavad aktiivne üüriturg ja erinevate eluasemepakkumiste olemasolu suurema mobiilsuse tööturul ja teisalt ka inimeste suurema rahulolu eluasemega.

„Täna on olukord aga paraku selline, et kõrged üürihinnad võivad teises linnas pakutava töökoha paljudele kättesaamatuks muuta, sest kulud elamisele hammustaksid palgast liiga suure tüki. Buumiajal soetatud korterite kõrged laenujäägid on aga omanikele kuldseteks käeraudadeks, mis samuti ei soosi mobiilsust,“ rääkis Suitsu.

Kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark peab natuke üllatavaks, et kinnisvarabuum Eestis omanike arvu väga ei kasvatanud. Toomparki sõnul on kinnisvara- ja majanduskriis ses mõttes omanike arvu mõjutanud ootuspäraselt, et üüripindade ja üürnike arv võiks olla suurem.

Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere sõnul ei ole reaalne, et Eestis nii kõrge omanike arv säilib. „Selgelt peab suurenema üürikorterite osa ja selle suurimaks põhjuseks on meie teatud määral kunstlikult kõrge omamise määr, mis 1991. aastal alguse sai,“ lisas ta.

 Loe pikemalt tänasest Äripäevast, milleks osta päevapilet SIIT või telli leht SIIT.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474