6. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia suurinvesteering ohus

Euroopa Komisjoni plaan eelistada keskkonnasõbralikumaid vedelkütuseid võib anda surmahoobi Eesti Energia sadu miljoneid eurosid maksvale põlevkiviõlitootmisele.

Sel nädalal tegi Euroopa Komisjon otsuse, mis võib sisuliselt keelustada põlevkiviõli tarbimise Euroopa Liidus, väidab Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist.

"Otsuse aluseks on kütuste kvaliteedidirektiiv, millega pannakse paika kasvuhoonegaaside heitmete standardväärtused erinevate transpordikütuste puhul. Direktiiviga kohustuvad ELi liikmesriigid nõudma, et tarnijad vähendaksid transpordikütuste heitkoguseid 6% järgmise 6-10 aasta jooksul," kirjutas Tammist oma blogis.

Komisjoni ettepaneku järgi kehtestaks EL vedelkütustele kasvuhoonegaaside heitkoguste standardväärtused, mis on seda suuremad, mida energiamahukam-saastavam on tolle kütuse tootmine.

Kui tavalise toornafta standardväärtuseks kavandatakse 87,5 g CO2 MJ ekvivalendina, siis naftaliivast toodetud naftal oleks see näit 107, põlevkiviõlil 131,3 ja veeldatud kivisöel 172 grammi.

Tammisti väitel on Eesti Energial kui põlevkiviõli tootmise jõulisel arendajal põhjust karta kodumaisest toormest valmistatud kütuste keelustamist, sest see ei pääse keskkonnakaitse lati alt lihtsalt enam läbi.

Eesti Energia on samas otsustanud investeerida põlevkivist vedelkütuse tootmise arendamisse 271 mln eurot. Tähtsamad projektid on uue Enefit-280 õlitehase ehitus ning olemasoleva tehase töökindluse tõstmine.

Eesti riik on teinud vastava ettepaneku, mida hakatakse liikmesriikidega läbi rääkima, et täpsustada CO2 sisalduse standardid iga konkreetse kütuse kohta ning taotleda põlevkivi baasil toodetavatele kütustele eristaatust, tunnistab Eesti Energia keskkonnajuht Tõnis Meriste.

Tema sõnul on põlevkivi nii Eesti kui ka Euroopa jaoks energiasõltumatuse seisukohalt samas äärmiselt oluline. "Otsus kehtestada CO2 standardväärtused ei keelusta küll ühegi kütuse kasutamist, kuid loob majandusliku eelise imporditavatele, väiksema CO2 sisaldusega kütustele. See aga nõrgestab kogu ELi varustuskindlust," toonitas Meriste.

"On selge, et põlevkivi puhul on selle töötlemisel eralduva CO2 kogus võrreldes tavanaftaga suurem, kuid emissioone on võimalik leevendada – näiteks protsessis tekkiva tuha kasutamisega tsemendi aseainena (see vähendab tsemendi tootmisest tekkivat CO2 kogust) ja põlevkivi tootmisjääkide kasutamisega tee-ehituses," rääkis ta.

Eestis on lisaks Eesti Energiale veel kaks põlevkiviõli tootjat - VKG ja Kiviõli Keemiatööstus.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474