Autor: Juuli Laanemets • 26. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

9 käsku mida laps peab teadma elektriohutusest

Suvekuudel  toimub igal aastal kõige rohkem elektriõnnetusi. Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) sõnul on suve algus õige hetk, et lapsele elektriohte meelde tuletada ja õiget käitumist õpetada.

Lastele jagatakse elektriohutuse nõuandeid Elektrilevi ohutushommikutel, mis toimuvad  sel laupäeval ja pühapäeval kell 11:30 Tallinnas kinos “Artis” ja 8.juunil Tartus kinos “Ekraan”. Programmis on animafilmid elektriohutusest, väikeste filmisõpradega arutleb elektriteemadel ja lahendab ülesandeid Elektrijänes.

TJA andmetel toimus eelmisel aastal 45-st elektriõnnetusest 22 ajavahemikul juunist augustini. Elektrilevi varahalduse strateegilise planeerimise osakonna juhataja Raivo Rebane ütles, et  peamiselt on õnnetuste põhjuseks on elektriseadmete kasutamise hoogustumine, on suvi ka äikeseaeg ning periood, mil lapsed lähevad maale ja liiguvad tavalisest rohkem väljas. „Seega tasub kindlasti meelde tuletada ka elektrivõrguga seotud ohte. Kahjuks juhtus viimane tõsisem õnnetus vähem kui kuu aega tagasi, mil alajaama katusele ronis teismeline. Lastele tuleks maast-madalast kindlasti selgitada, et elektriohumärgiga varustatud kohtadest ja mahakukkunud liinidest tuleb kauge kaarega mööda käia,” selgitas Rebane.

Räägi lapsele elektriohtudest järgmist:

•  Hoia eemale kohtadest, mis on märgistatud elektriohu märgiga.

•  Ära mängi elektriliinide juures.

•  Ära torgi elektriseadmeid, pistikupesasid ega juhtmeid.

•  Ära kasuta elektriseadmeid märgade kätega ega vee läheduses.

•  Tulekahju korral ära kustuta mingil juhul voolu all olevat elektriseadet veega.

•  Õues toimunud elektriõnnetuse korral ära lähene voolu all olevale kannatanule, vaid helista 112.

•  Maha kukkunud elektriliinist hoia nii kaugele kui võimalik.

•  Kukkunud juhtmest eemaldu vähemalt 20 sammu (8 meetri) kaugusele jalgu maapinnal lohistades neid teineteisest eemaldamata või hüppa rahulikult eemale ühel jalal või  kaht jalga koos hoides. Igal juhul ei tohi liinist eemale kõndida või joosta, sest nii võib tekkida sammupinge.

•  Lahtistest alajaamade või elektrikappide ustest anna teada täiskasvanule.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474