Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 8. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti esimeses ökobüroohoones 50% soodsam küte ja 75% soodsam vesi

Tallinnas Sõpruse puiesteel on Eesti esimene ökobüroohoone, milles on tänu modernsetele lahendustele 50% soodsam küte ja 75% väiksem veekulu.

Neljakorruselise rohebüroohoone 65 maa-alusel energiavaial põhinev maaküttesüsteem koos ainulaadsete päikesekaitse sirmidega fassaadil tagavad kuni 50% soodsama talvise ruumide kütmise ja suvise jahutamise. Vihmavee kokkukogumine katuselt ning selle kasutamine hoone tualettruumides aitab võrreldes tavamajaga säästa ligikaudu 75% veekulust.

Uued lahendused kontorihoone puhul

Hoone arendajaks on Hepsor OÜ. Kasutatud on novaatorlikke insenertehnilisi erilahendusi, mis hoiavad maja äärmiselt energiatõhusana. Hoone lõunapoolses osas olev klaasfassaad võimaldab maksimeerida loodusliku valguse kasutuse, maja välisküljele täpselt planeeritud horisontaalsed ribid ja sirmid kaitsevad suvel ruume liigsete päikesekiirte eest ning aitavad oluliselt vähendada hoone jahutusele kuluvat energiat.

Rohelise mõtteviisiga ärihoone katus, seinad ja aknad on tavapärase majaga võrreldes kaks korda soojakindlamad. Hoone fassaad on kaetud kauni lehise laudisega ning ka siseviimistluses on kasutatud võimalikult palju looduslikke materjale.

Büroohoone üldruumid varustati energiasäästlike LED valgustitega, mis tarbivad kuni kümme korda vähem energiat kui tavapäraselt büroohoonetes kasutusel olevad valgustid. Samuti loodi hoone esimesele korrusele jalgrataste hoiuruum koos pesemisvõimalusega ning 76 autot mahutavasse parklasse rajati elektriautode laadimiskoht.

Hoone arendaja Hepsor OÜ juhatuse liikme Henri Laksi sõnul on valminud kontorihoone esimene Eestis, mis on otsast lõpuni projekteeritud ja ehitatud rohelisest mõtteviisist lähtuvalt.

"Eestis ühtegi sarnast ärihoonet ehitatud ei ole, seetõttu võib lähimaks eeskujuks tuua Lääne-Euroopas vastavalt Green Buildingu kontseptsioonile ehitatud avalikud (büroohooned, pangad) hooned," on Laks märkinud juba varasemalt.

Suurima rentnikuna alustas hoones tegevust Proekspert ning pea kõik bürooruumid on tänaseks juba lepingutega kaetud. 2500-ruutmeetrisest renditavast pinnast on saadaval veel vaid üks 185-ruutmeetrine büroo.

Hoone ehitas ehitusettevõte Mitt & Pertelbach ning projekteeris Pluss Arhitektid.

Hepsor OÜ on 2011. aastal asutatud Eesti kapitalil põhinev kinnisvaraarendusettevõte, mis on keskendunud terviklike elu- ja ärikeskkondade loomisele ning korterite- ja äripindade rajamisele.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474