26. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas bilansis on kinnisvara õiglase väärtusega?

Kinnisvara on raamatupidamises õiglase väärtuse meetodil või soetusmaksumuses. Ettevõte peab igal aastal veenduma, et kinnisvarainvesteeringud oleks kirjas õiglase väärtusega.

Määravaks on aeg

Kui soetasite oma ärikinnisvara aastaid tagasi ning vahepeal on hooneid kas parendatud või laiendatud, ümbruskonda ehitati uusi teid või leidis aset muid muutusi, on üsna tõenäoline, et vara bilansiline väärtus erineb praegusest turuväärtusest. Enamasti ületab turuväärtus bilansilist väärtust. Tasub aga tähele panna, et buumi ajal soetatud vara bilansiline väärtus võib vahepealsele hindade taastumisele vaatamata olla siiani turuväärtusest kõrgem.

Eksperthinnang peegeldab alati ärikinnisvara praegust turuväärtust. Sageli küsitakse hindajailt, mis ärikinnisvara maksab peale hoonete renoveerimist või lähedusse kavandatava liiklussõlme väljaehitamist, kuid selle kohta saab hindaja välja öelda vaid oma arvamuse.

Ärikinnisvara turuväärtuse mõjutegurid

Turuväärtus sõltub peamiselt kolmest suurest mõjurist, milleks on ärikinnisvaraga toimunud tehingud, muutused ärikinnisvara üüriturul ja majanduse üldine käekäik. Erinevalt elamispindade turust toimuvad ärikinnisvara turu muudatused aeglaselt. Ärikinnisvaraga leiab aset ka oluliselt vähem tehinguid, kui korterite ning elamutega.

Omanikule igakuist üüritulu teeniva kinnisvara väärtust mõjutab konkurentide tegevus ehk see, kuhu ja kui palju uusi büroohooneid, kaubanduskeskusi, tootmis– ja laohooneid juurde on tulnud või ehitatakse. Kasutajate ootused varale muutuvad ajas.

Büroopindade puhul on varasemast üha olulisemad ühistranspordiga ligipääsetavus ning piisavad parkimisvõimalused. Sama kehtib ka kaubandus- ja teeninduspindade kohta, kus üürnikud väärtustavad enim paiknemist käidavate tänavate ääres või keskustes. Tootmis- ja laopindade puhul peetakse sageli kõige olulisemaks ligipääsetavust suurte veokitega. 

Allikas: http://www.arcovara.ee/uudised

Artikli autoril Rutt Kaasikul on kinnisvara eksperthinnangute koostamise kogemust 13 aastat.

Tel: +372 551 2276, e-mail:

[email protected]

Autor: Rutt Kaasik

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474