Autor: Aira Tammemäe • 22. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korterite hindade tõus on peatunud

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on hetke seisuga 77,9 punkti tasemel. Mullune stabiilne pakkumishindade tõus on seega vähemalt ajutise piiri peale saanud.

KV.EE Indeks on alates aasta algusest liikunud kitsas vahemikus 77,8 kuni 78,6 punkti.Pakkumishindade tõusu pidurdumise taga on eelkõige juba eelmisel aastal alguse saanud pakkumiste arvu suurenemine. Kui pakkumisi tuleb juurde, ei saa kinnisvaramüüjad hindu järjepanu tõsta.

Kinnisvarakooli analüütiku Tõnu Toomparki sõnul on konkurentsi suurenemine sundinud vanemate korterite müüjaid hinnaootuseid pisut allapoole korrigeerima. "See siiski ei tähenda, et vanemate korterite tehingute hinnad oleksid täna kukkumas. Pigem võime öelda, et müüjate ja ostjate ootused on teineteisele lähenenud ja tehingud toimuvad samal tasemel, kus aasta tagasi," kommenteeris Toompark.

Toompark lisas, et uute korterite turu konkurentsi tihenemine väljendub samuti hindade korrigeerimises ja sooduspakkumiste tegemises. Need hinnakorrektuurid tema sõnul siiski KV.EE indeksi muutust eriti ei mõjuta, sest arendajad mängivad soodustuse sageli välja algse pakkumishinna korrigeerimisena või ostule pealekauba antava hüvena. Seega jääb indeksi kujunemisel rolli mängiv algne korteri müügipakkumise hind hetkel veel korrigeerimata.

"Lähituleviku sõltuvadK V.EE indeksi muutused paljus uute korteriprojektide turule tulemisest. Kui projekte lisandub tempokalt, suureneb uute ehk kallimate korterite pakkumiste arv ja seega kasvab pakkumishindu kajastav KV.EE indeks," prognoosis Toompark.

Toomparki hinnangul on pikemas perspektiivis on kinnisvara tehinguhindu ja seeläbi pakkumishindu mõjutav oluline tegur Euroopa rahatrükk. "Rahatrüki eesmärk on tekitada inflatsiooni. Inflatsiooniootus on juba suunanud raha kinnisvarainvesteeringutesse. Samuti veab inflatsioon kui hinnataseme üldine tõus kinnisvara nominaalset väärtust ülespoole."

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474