20. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liigne emotsioon ajab hinna kõrgeks

Kinnisvara hinna ajavad tavaliselt kõrgeks emotsioonid ja ebarealistlikud soovid.
Foto: Meeli Küttim
Pole saladus, et eksisteerivad üsna suured käärid kinnisvara pakkumis- ja tehinguhindade vahel, seega on enamasti põhjust kauplemiseks, kirjutab Arco Vara Tartu piirkonna juht Tarvo Tamme.

Kinnisvara hinna ajavad tavaliselt kõrgeks emotsioonid ja ebarealistlikud soovid. Kinnisvarafirmadel on palju kokkupuuteid omanikega, kes määravad oma müüki pandud kodule hinna tulenevalt tundetulvast. Näiteks, et tegemist on esivanemate koduga, oleme siin veetnud kogu oma lapsepõlve ja hiljem oma kätega hoonetesse palju panustanud.

Teised nimetavad müügihinna vastavalt sellele, palju perele on tulevaste kulude katteks raha vaja – uus kodu, uus auto, lapse välismaiste õpingute rahastamine jms. Nii tekivad utoopilised lootused ja ootused, mis reaalsusele kahjuks kuidagi ei vasta.

Enamasti ei ole taolised turuhinnast kõvasti kõrgema hinnaga müüjad esialgu ka kauplemisaltid ja korteri või maja müük jääb venima. Potentsiaalsetel ostjatel tekib kahtlus, et pakutava kinnisvaraga kaasnevad probleemid – miks on objekt muidu nii pikalt kinnisvaraportaalides üleval.

Kinnisvarale hinda määrates peab jätma ruumi kauplemiseks. Raha kõrval pakutakse ka muid hüvesid nagu notaritasude maksmist või autot ja mööblit jms. Vallasasjadega on paraku see probleem, et pangalaenuga ostjad ei saa seda vara hinna sisse lugeda, kuna pank seda laenuandmisel arvesse ei võta.

Üldiselt on siiski müügi puhul plussiks, kui antakse midagi pealekauba. Eriti sobib näiteks noortele peredele mööblivariant.

Suurematel kinnisvarafirmadel on atesteeritud hindajad ja tehingute statistika, mis võimaldab määrata reaalse turuhinna, millega on võimalik oma maja või korterit normaalse ajaperioodi jooksul müüa.

Tavaliselt antakse hinnas alla 5-10 protsenti ja maakleril on kauplemise protsessis suur roll, kuna ta teab, mis on hetkeseisus vara reaalne väärtus ja aitab müüjal ning ostjal läbirääkimisi pidada.

Kokkuvõttes võib öelda, et omale kodu ostes kaubelge hinna üle kindlasti, sest nii saavad selgemaks paljud objektiga seotud nüansid ja väike võit kas siis raha või asjade näol teeb meele alati rõõmsaks.

Autor: Tarvo Tamme, Arco Vara Tartu piirkonna juht

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474