10. oktoober 2017

Tallinn ja TTÜ loovad ehitiste eluea infomudeli

Autor: Pixabay

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) ja Tallinna linnavalitsus allkirjastavad koostöölepingu Tallinna ehitiste eluea digitaalse infomudeli väljatöötamiseks.

Teadlased ja linnaametnikud loodavad, et mudel aitab neil tulevikus ehitiste projekteerimise, ehitamise, haldamise ja hooldamise käigus langetada optimaalseid, suurimat lisaväärtust andvaid otsuseid.

Ehitise digimudelile ehk BIM-ile (Building Information Management) üleminekul saab hoonetega siduda hiljem ka rajatisi nagu teid või sildu. Digitaalse infomudeli loojad peavad samas mudeli kasutuselevõtul võtmeisikuteks ehitiste omanikke ning tellijaid.

TTÜ ja Tallinna linnavalitsus tahavad mudeli arendusse kaasata ka teisi omavalitsusi ning organisatsioone, kuna edaspidi on ka neil vaja avaldada erinevatele osapooltele hoonete kohta käivaid andmeid kogu hoone elukaare jooksul.

„Tänaval kõndides võib ju tunduda, et ehitus pole muud kui kraanad ja raudbetoon ning kui ehitaja platsi puhtaks teeb, siis ongi hoone lõpetatud,“ kommenteeris TTÜ ehitusprotsessi uurimisrühma juht professor Irene Lill Raepressi vahendusel. „Tegelikult algab ehitise elu hetkest, mil inimesel tekib soov oma mõte paberile panna ja lõpeb amortiseerunud ehitise lammutamisega.”

TTÜ peab Tallinna linna oma teadlaste uurimisgrupile hindamatuks partneriks, kuna kohalikule omavalitsusele on aastate jooksul kogunenud arvestatav hulk toorandmeid, mida koostöölepe teadlastel kasutada võimaldab.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806