29. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom võib Nitroferdil hinge kinni pigistada

Kohtla-Järve ühe suurema ettevõtte, ASi Nitrofert saatus sõltub praegu suuresti sellest, kui palju maagaas maksma hakkab.

Veel mõni aasta tagasi ei pruukinud Nitroferdil gaasihinna pärast pead valutada, sest ta kuulus Venemaa firmale Gazprom, kirjutas Põhjarannik. Pärast ettevõtte müüki algasid mured. „Olukord on keeruline, lepingud tarnijatega on veel sõlmimata, läbirääkimised käivad ja midagi kindlat, kuidas need meile lõpevad, ma öelda ei saa,“ ütles Nitroferdi peadirektor Aleksei Nikolajev. „Kuid isegi ligikaudsetest arvestustest on näha, et kõikide kuluartiklite osas kulutused suurenevad. See on seotud meie tarnijate hinnatõusuga, kuid pole teada, kui palju maagaas kallineb.“

Teatavasti kavatseb Gazprom 2007. aastal tõsta gaasi hinna Balti riikide jaoks üleeuroopalisele tasemele. Eesti Gaasi müügidirektor Raul Kotov arvas, et täiesti võimalik on hinnatõus 260 dollarile 1000 kuupmeetri eest, sest Eestisse tarnitava Venemaa maagaasi hind arvestatakse valemi järgi, mis arvestab masuudi maailmahinna reaalset taset.

Kuid Eesti Gaasi aktsiatest kuulub 37,02% Gazpromile ja seepärast arvab Raul Kotov, et hinna järsk tõus pole aktsionäridele kasulik. Kotovi sõnul kannab kompanii juhul, kui Gazpromilt ostetava gaasi hind on liiga kõrge, kahjumit, aktsionärid ei saa aga tulu.

Aleksei Nikolajev loodab siiski parimat, et gaasi hind ei vii olukorrani, kus ettevõte hakkab enda kahjuks töötama.

Aleksei Nikolajev märkis, et loomulikult on kõik, nii ettevõte kui selle omanikud huvitatud tehase tööst, kuid riskid ja ohud on. Ta ütles, et kui Nitroferdi toodang maksab maailmaturul praegu 200-220 dollarit tonn, gaasi tuleb aga osta 260 dollarit kuupmeeter, siis on arusaadav, kui raskes olukorras tehas on.

Mineraalväetisi ammoniaaki ja karbamiidi tootev AS Nitrofert tarbib umbes 25% kogu Eestis müüdavast maagaasist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474