21. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ümbrikupalk võttis ehituses taas võimu

Mullu sai ümbrikupalga maksmine ehitusfirmades taas tavaliseks, selgub konjunktuuriinstituudi värskest uuringust. Kokku kaotas riik mustalt makstud palga tõttu ligi 2,2 miljardit krooni.

Uuringu järgi oli mullu ümbrikupalka maksnud firmade seas suurim osakaal ehitusettevõtetel – 45 protsenti. Küsitluse kohaselt on lisaks ehitajatele suur tõenäosus ümbrikupalka saada veel autojuhtidel, klienditeenindajatel, koristajatel, kokkadel, raamatupidajatel ja ettekandjatel, kirjutas Postimees.

Majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse juhataja Lauri Tammiste hindas olukorda ehitusettevõtete palgapoliitikas halvaks. Samas märkis ta, et maksuametit süüdistada poleks õige.

Tammiste ütles, et mullu oli ehituses erakordne aasta, mil lisandus 14 000 töökohta – seega enam kui kolmandik kõigist töökohtadest ehitusfirmades (40 000).

«Maksuamet võib pingutada, aga kinnisvarabuumiga kaasnenud palgasurve oli erakordselt suur,» lausus Tammiste. «Buumi ajal proovivad ettevõtjad hinnatõusu ja palgakasvuga hakkama saada ümbrikupalkade abil.»

Värske statistika näitab, et kinnisvarabuum hakkab riigis siiski mööduma. Tammiste hinnangul langeb seetõttu ehituses ka ümbrikupalga osakaal.

Mullu tuli seevastu ametisse võtta arvukalt nappide oskustega töötajaid. «Kui inimesel käed-jalad küljes, siis pandi ta ehitama,» nentis Tammiste. «Ja tõenäoliselt maksti ümbrikupalka. Kogemustega ehitajad endaga ilmselt niimoodi käituda ei lubanud.»

Maksuameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul kavatseb amet lähiajal kontrolli tõhustada ja ehitusfirmad erilise tähelepanu alla võtta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474