2. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusspetsialist: me veel näeme inflatsiooni, mida enne pole näinud

Endine Skanska AB direktorite nõukogu liige ning Readingi Ülikooli professor Roger Flanagan prognoosib, et 2020. aasta suurim ehitusturg on Hiina ja see mõjutab oluliselt ka sealset inflatsioonitaset.

"Me näeme veel inflatsiooni, mida pole enne näinud,” kirjeldas Flanagan Hiina ehitusturu mõju inflatsioonile VI rahvusvahelisel konverentsil "Kinnisvara 2007".

Flanagan lisas, et Hiina turg pole turg, kus praegused suuremad ehitusfirmad tahaksid tingimata kanda kinnitada, küll aga tahetakse osa saada sealsest ehitusturu õitsema puhkemisest läbi riskikapitali.

Professori sõnul on praegu maailmas aeg, kus ehitada on meeletult palju ja see on samuti üks põhjuseid, miks suurettevõtted uusi turge veel aktiivselt ei otsi.

"Kõigil on praegu kiire ehitusvaldkonnas. Ei ole piisavalt materjale ja oskusi. Ostjate turult liigutakse müüjate turule,” rääkis ta.

Flanagan märkis, et ärimudel on muutumas, hind ei ole enam kõige tähtsam näitaja, pigem inimesed ja väärtused. „Suured ettevõtted muutuvad suuremaks ja valivamaks,” kirjeldas professor globaalselt ehitusturgu, kus läbi aastate on kasvavaks trendiks ettevõtete konsolideerumine ja üleostmised. Eestit võib see mõjutada seeläbi, et ka siin tegutsevate ettevõtete omanikud võivad muutuda globaalseteks tegutsejateks.

Flanagani sõnul areneb ehitussektor kiiresti nagu iga teinegi sektor ning tehnoloogilistel lahendustel pole piire ees. „On olemas ettevõtted, kes panevad asjad juhtuma, on need, kes vaatavad pealt muutusi ja need, kes mõistatavad, mis juhtunud on. Tasub olla esimeste ettevõtete seas,” märkis Flanagan.

Ehituseks muutub olulisemaks inimtegur, ehitusettevõtted peavad investeerima turvalisematesse töötingimustesse. Samuti tuleb töötajaid tema sõnul innustada ja motiveerida, inimkesksemaks muuta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474