9. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alampalga tõus endiselt õhus

Oodatud alampalga kokkulepet tänasel tööandjate ja ametiühingute esindajate kohtumisel ei sündinud.

„Täna milleski muus kokku ei leppinud, kui et kohtume nädala aja pärast uuesti,“ ütles Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Harri Taliga pärast läbirääkimiste lõppu.

„Meie omalt poolt ütlesime, et alampalk peaks kindlasti tõusma 1. jaanuaril 2009. Kindlasti on üks argument see, et alampalga tõus aitab hoida ka sisemajanduse nõudlust, ja selge on ka see, et kui alampalga saajate sissetulek suureneb, tarbitakse see palgakasv niikuinii kohe ära,“ rääkis Taliga ühest alampalgatõusu aspektist, mis peaks majanduslikult kaasa aitama ka hinge vaakuvale sisetarbimisele.

Taliga märkis, et ükskõik, mida lühiajaline statistika ka praegu ütleb, läheb elu siiski jätkuvalt kallimaks. „Kuigi viidata sellele ju võib, ei kajastu mitte kõik maailmaturu hinnalangused Eesti hindades,“ nentis Taliga ning see on ka ilmselge põhjus, miks ametiühingud ja eriti just väljapool Tallinna elavad töötajad ootavad väga järgmise aasta alampalga kokkulepet.

Taliga sõnul oli tööandjate seisukoht, et palk ei peaks ehk tõusma kohe uuel aastal ja seda võiks tõsta hiljem. „Ma küll ei näe sellel variandil mingit sisulist katete, sest kogu turumajandusliku Eesti arengu jooksul, mis hakkas pihta Eesti krooni tulekuga, mil alampalk tänases mõistes esimest korda kehtestati - selleks oli 200 krooni, on väga selge, et alampalga tõus ei ole mitte kunagi põhjustanud tööpuudust,“ pareeris Taliga tööandjate põhjendust jätta alampalk esialgu tõstmata kehvade näitajate pärast tööturul.

„Me võime võrrelda siin nelja aasta taguse perioodiga – meil on alampalk selle ajaga kasvanud kaks korda, tööhõive on kasvanud 70 000 inimese võrra. Alampalga tõus ei ole küll kuidagi tööturu olukorda negatiivselt mõjutanud, see on ikkagi selgelt teistes seostes kinni,“ ütles Taliga, kelle sõnul tuleb alampalgatõus kindlasti järgmisel aastal ära teha. „Kui siin peaksid mingid n-ö pausid tekkima, lööb see hiljem valusasti tagasi – seda on näidanud teiste riikide kogemused ja seda me täna ka rõhutasime,“ ütles Taliga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474