18. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sampo Life: tõstame aktsiate osakaalu

Sampo Life muutis septembris aktsiaturgude suhtes meelestuselt positiivsemaks ning tegi järgmisi muudatusi:

Sampo Life tõstis investeeringute jaotuses aktsiate osakaalu neutraalselt tasemelt mõõdukasse ülekaalu.

Riskantsete varaklasside tulupotentsiaali hoiavad kõrgel äärmiselt madalad rahaturu intressimäärad kogu maailmas. Samuti toetab investorite valmidust võtta veelgi suuremaid riske nõudluse järkjärguline elavnemine koostoimes madala inflatsiooniga. Riskantsete varaklasside

osakaalu suurendamist võimaldab ka madal volatiilsus. Sellele vaatamata on selge, et positiivsete uudistega kaasnev üllatusmoment on ajutine ning aktsiate hinnad on tundlikumad. Prognoosime volatiilsustaseme edasist tõusu, mis loob taas võimaluse suurendada septembris riskantsete varaklasside osakaalu madalamate hindadega.

Kuigi ajalooliselt ei ole hooajalised tegurid septembris aktsiate suuremat osakaalu toetanud, usume, et praegune üleilmne majanduse elavnemise tase on nii tugev, et suurem osakaal on igati õigustatud. Tõstame osakaalu, kasutades ära turu langust septembris.

Langetame fikseeritud tuluga instrumentide osakaalu mõõduka ülekaalu tasemelt neutraalsele tasemele. Korporatiivvõlakirjade tootluse tase on jõudnud suvise kauplemisvahemiku madalamasse otsa ning intressimäära riski järkjärguline vähendamine on õigustatud. Investeerimisjärgu võlakirjad on fikseeritud tuluga instrumentide hulgas endiselt ülekaalus.

Alternatiivsetes investeeringutes suurendame natuke kinnisvara osakaalu, kuid hoiame selle varaklassi üldise

osakaalu endiselt kerges alakaalus.

Peamiste aktsiaindeksite hinnatasemed lähenevad ajaloolistele keskmistele, kuid majanduse elavnemise suundumus on praegu nii tugev, et ajaloolistele keskmistele pööratakse praegu selgelt liiga palju tähelepanu.

Pikemas perspektiivis on aktsiahindadel tänu madalatele rahaturuintressidele ja majandustegevuse hoogustumisele hea alus edasiseks tõusuks. Prognoosime, et aktsiate hinnad on aasta lõpuks praeguse tasemega võrreldes kõrgemad (Eurostoxx 50 indeks on 2700). Pressiteated kolmanda kvartali tulude kohta avaldatakse alles oktoobri keskpaigas, kuid usume, et siis saavad aktsiaturud uue lisatõuke.

Dividenditulu tasemete taastumine aitab kaasa kapitali. liikumisele fikseeritud tuluga instrumentide turgudelt aktsiaturgudele. Dividendide vahetustehingute (swap) turgude tootlus on aasta algusest peale olnud tegelikult hoopis parem kui aktsiaturgude tootlus tervikuna (tulu on olnud ligi kaks korda suurem).

Jätame aktsiainvesteeringute jaotuse riigiti samaks. Arenevate turgude puhul on Hiina aktsiahindade langusele pööratud teiste riikide turgudega (näiteks Brasiiliaga) võrreldes liiga palju tähelepanu.

Tõstame kinnisvara osakaalu mõõdukasse ülekaalu. Usume, et tsükkel on USA kinnisvaraturgudel tervikuna

pöördunud, kuigi piirkondlikud erinevused jäävad veel pikaks ajaks väga suureks. USA turu stabiliseeruminetoetab ka Euroopa kinnisvaraturge (Ühendkuningriigis ja Mandri-Euroopas).

Riskivabad rahaturgude intressimäärad ei paku investoritele praegu reaalset tulu ja kuna nõudlus varjulise sadama järele on samuti üsna väike, hoiame seega alakaalu. Riigivõlakirjade osakaalu langetame pärast augusti head tootlust neutraalselt tasemelt mõõdukasse alakaalu. Prognoosime, et alusvaraks oleva euroala riigivõlakirja (Saksamaa kümneaastane riigivõlakiri) intressimäär liigub kolmandas kvartalis poole protsendi ulatuses (3,6-3,1%). Korporatiivvõlakirjad hoiame oma investeeringute jaotuses ainsana selges ülekaalus. Septembris muutub järelturgude aktiivsus taas normaalseks ning oodata on ka uute emissioonide turu elavnemist. Kogu maailmas liigub korporatiivvõlakirjadesse väga suuri rahasummasid ning seega

usume, et kasumiväljavaated on väga head. Mitteinvesteerimisjärgu võlakirju hoiame mõõdukas alakaalus (USAs on võlaintresside määr praegu 9%). Arenevate turgude võlakirjade osakaalu hoiame senise tootluse tõttu mõõduka alakaalu tasemel.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474