28. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: kinnisvaraturg on stabiliseerunud

Swedbank andis täna ülevaate Eesti kinnisvaraturust, rõhutades, et kinnisvaraturg on stabiliseerunud ehk väga põhja lähedal ning olukord on parem kui loodeti.

„On läinud paremini, kui lootsime,“ kommenteeris Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Koit Semjonov. Tema sõnul on näKoit Semjonovha, et langus on pidurdunud viimase kolme kuu jooksul, mis lubab selliseid järeldusi teha.

Semjonov rääkis, et kasvanud on ka välismaalaste huvi Eesti, peamiselt Tallinna kinnisvara vastu. Agaramateks kinnisvara soetajateks on ikkagi lähinaabrid, näiteks soomlased. Nemad ostavad kinnisvara peamiselt oma rahaga, lisas divisjoni direktor.

Ka esineb panga hinnangul olukordi, kus ühele kinnisvaraobjektile pretendeerib mitu huvilist. Viimast pole Semjonovi sõnul ammu olnud. „Tallinnas esineb ka kinnisvara soetamist investeerimise eesmärgil, mida oleme hinnastanud kõrgemalt kui oma kodu soetamist,“ rääkis ta.

Peamiselt Tallinnas on alanud kinnisvaraarendus vol. 2. Konkurents, mis peagi tekib aasta seisnud kinnisvara ja uue kinnisvara vahel, on ainult hea, sundides uusi arendusi varasematest kas kvaliteedi või näiteks energiasäästlikkusega eristuma. Semjonov prognoosis, et buumi ajal valmis ehitatud korteritest jääb osa siiski müümata.

Swedbanki hinnangul tehti augustis Tallinnas 366 ja Eestis 882 tehingut, septembris olid samad näitajad 466 ja 1022. Oktoobriks prognoositakse Tallinnasse umbes 450-500 tehingut ning Eestis üldiselt umbes 950-1000 tehingut.

Uusarenduste laoseis on panga hinnangul 2009. sügisel umbes 1700 kuni 1800 korterit Tallinna ja Harjumaa piirkonnas (2008. aasta samal ajal kuni 2800 ja 2007. aasta samal ajal kuni 3800). Müügitempoks võiks olla umbes 1000 korterit aastas.

Semjonovi sõnul on korterite ruutmeetrihinnad Tallinnas ja Tartus nn ühele tasemel kokku jooksnud. „See ei ole väga normaalne olukord. Need hinnad ei saa jääda väga pikaks ajaks ühele tasemele,“ selgitas divisjoni direktor ning lisas, et on kaks võimalust: kas kinnisvara ruutmeetrihind Tallinnas hakkab kasvama ja Tartus jääb praegusele tasemele või toimub liikumine mõlemale poole ehk siis Tallinnas üles ja Tartus alla.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474