26. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koppel: mis maa seest saab ja põleb, on väga väärtuslik

SEB strateeg Peeter Koppel ei soostunud kommenteerima VKG spekuleerimissüüdistust, kuid ütles, et mida saab maa seest ja mis põleb, on veidigi pikemas perspektiivis Eesti riigile ja selle kodanikele väga väärtuslik.

Järgneb Peeter Koppeli kommentaar kütuseturu teemal.

Energiakandjate turg on vähegi pikemas perspektiivis tõenäoliselt üpris pingeline. Praegu on nafta hind küll oma viimase aja tipust taganemas, kuid veidigi ajas edasi vaadates peab kindlasti meenutama seda, et naftatootjate riikide organisatsiooni OPECisse mitte kuuluvad riigid ei ole juba praegu võimelised oma tootmismahte kasvatama ning Aasias jätkuv tarbimise kasv tekitabki seetõttu mingil hetkel taas tõsisemaid pingeid, mis väljenduvad loomulikult hinnatõusus. Geopoliitilisi riske ei tasu aga hakata vist üle kordama.

Lisaks ei tasu unustada, et maailma masinavärk töötab hetkel veel fossiilsetel kütustel ning enamus nn alternatiive on „kenasti“ kasutusel sellepärast, et nende käigushoidmiseks suunatakse ressurssi kuskilt mujalt. Alternatiivi mõõdu välja andev tuumaenergia pole aga lihtsalt populaarne.

Kui ka ühel hetkel tehnoloogia piisavalt areneb, et alternatiividest saavad päriselt fossiilsetele kütustele alternatiivid, on peamine eeldus siiski, et igasugusel üleminekuperioodil peab olema traditsiooniliste energiakandjatega varustatus ikkagi hea. Sel põhjustel on praegu raske uskuda, et üleminek, kui see ükskord aset leiab, saab olema valutu. Seega kõik, mida saab maa seest ja mis põleb, on veidigi pikemas perspektiivis jätkuvalt väga väärtuslik.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474