Autor: kinnisvarauudised.ee • 2. veebruar 2021

Elektriga seotud õnnetusjuhtumites ühtegi hukkunut mullu ei olnud

Pooled Eesti elanikud arvavad, et nende elektrisüsteem ei vaja kontrollimist.
Foto: Raul Mee
Mullu toimus Eestis 45 elektriga seotud õnnetusjuhtumit, tõsisemaid vigastusi sai 6 ja kergemaid vigastusi 39 inimest, surmaga lõppenud õnnetusi ei olnud, selgub tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) äsja avaldatud statistika.

Peamiste elektriõnnetuste põhjuseks olid ohutusnõuete eiramine, hooletus ning katkiste elektriseadmete kasutamine.

Enamik õnnetusi (89%) toimus kodudes või nende lähiümbruses ja 11% juhtudest olid tööõnnetused. Olmes juhtus elektriõnnetusi remonditöödel, elektriseadmete (boiler, nõudepesumasin, elektripliit, elektriniiduk jt) rikkest, katkistest pistikupesadest, valgustitest ja juhtmetest.

Tööõnnetused toimusid töödel alajaamades, juhtmete vahetamisel ja katkiste elektriseadmete kasutamisel. Piirkonniti toimus enim õnnetusi Harjumaal (14 õnnetust), Tartumaal (7 õnnetust) ja Ida-Virumaal (6 õnnetust). Kõige õnnetuste rohkem periood oli eriolukorrajärgne aeg mais ja juunis, mil toimus 15 elektrist põhjustatud õnnetust.

Möödunud aastal viidi TTJA tellimusel läbi uuring Eesti elanikkonna hulgas, kus küsitleti inimesi seoses elektriohutuse teemadega. Värske uuringu kohaselt arvavad pea pooled Eesti elanikud (48%), et nende eluruumi elektrisüsteem (elektripaigaldis) ei vaja aeg-ajalt kontrollimist, sest see toimib niigi. Vaid ligi kolmandik (31%) vastanutest on seisukohal, et see siiski vajab kontrollimist.

Samast uuringust nähtus, et pisut vähem kui poolte Eesti elanike (48%) eluruumi elektrisüsteemi korrasolekut on kontrollinud selleks tööks spetsialiseerunud inimene. Uuringu viis läbi Uuringupartner OÜ 2020. aasta detsembris, selles osales 1010 vastajat.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474