Autor: Siim Sultson • 25. jaanuar 2024

Eksperdid üüriturust: välismaalased lasevad jalga. Maksuamet, turul vedeleb 138 miljonit

Eesti üüriturg on liiga eraisikukeskne, spekulatiivne, liiga odav ja täielikult reguleerimata, aga suurinvestorite osakaalu kasv võtab aega, sõnasid Äripäeva elukondliku kinnisvara saatesarja „Ruutmeetrite taga“ saates LHV pensionifondide kinnisvarainvesteeringute juht Rait Riim ja Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman.
Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ja LHV pensionifondide kinnisvarainvesteeringute juht Rait Riim toovad välja, millistele omadustele peab vastama eduka üüriprojekti üürikorter.
Foto: Siim Sultson

„Eestis on üürikorterite osakaal eluasemeturust 18,4%, samas kui Euroopas keskmiselt elab 30,1% inimestest, Austrias ja Saksmaal küündib see näitaja kuni 50%-ni kõikidest elamispindadest „Arvan, et ka meil Eestis on üürivate inimeste hulk turul sedavõrd väikse sellepärast, et meil head kaupa väga palju saada ei ole ja meie üüriturg on eraisikukeskne, puudub professionaalne üüriturg,“ arutles Riim ja lisas, et Eesti üürikorterid on jätkuvalt liiga odavad. „Ma arvan, et meil on nii korteri nii müügi- kui ka üürihindade osas pikas perspektiivis väga suur kasvupotentsiaal,“ lisas ta.

Samas Sooman jäi eriarvamusele: „Meie üüriturg on väga palju selline nagu ta on seetõttu, et puudub mõistlik seadusandlik baas.“ See ei anna üürilevõtjale ega üürialendjale turvatunnet. See „… ei ole mingilgi moel mõistlikult reguleeritud,“ märkis ta üürituru kohta, „…rääkimata sellest, et meil puudub üürilepingute register ja muu selline.“

Loe lisaks
Niinemäe: ma ei näe eredat valgust seal tunneli lõpus

„Mida me näeme enda Tallinna korterite statistika pealt on see, et veel aasta tagasi moodustasid mitte-eestlastest üürnikud umbes 45% kõikidest üürnikest, siis tänaseks on see langenud umbes 30-e peale,“ tõdes Riim.

Loe lisaks
Riim: üüriinvestorite ja kinnisvaraarendajate ootuste vahel laiutab endiselt kuristik
Saksing: 2024. aastal pead leidma lahenduse, kuidas olla 2% parem

„See oli hea point, mille Rait välja tõi, et 40+ protsendi pealt on üürnike arv langenud… sest ega välismaalased põgenevad siit hea meelega… mitte ei põgene…, vaid lasevad jalga lihtsalt – sest mujal on kindlam olla,“ lisas Sooman hoogsalt.

Loe lisaks
Habal: soodsaim hetk kinnisvara osta on enne euribori langust

„Maksu- ja tolliamet on 2021. aastal andnud Äripäevale intervjuu, kus ta väidab, et nende hinnangul üüriturul 85% väikeinvestoritest või siis korteriomanikest jätab üüritulult saadavad maksud maksmata,“ märkis Riim ja lisas: „Ma tegin rehkenduse, et minu hinnangul jääb seeläbi jääb riigil saamata 138 miljonit aastas. Maksuamet võiks võtta selle fookusesse ja turgu puhastada, et meil oleks ausam konkurents üüriturul.“

Loe lisaks
Riim: Tallinnas on üürikortereid selgelt liiga vähe ja üürihinnad on odavad
Kinnisvarainvestoril jäi selja taha käänuline aasta: kulud laes, üürid all

„Ja tegelikult ei olekski rohkemat vaja, kui luua see paljuoodatud üürilepingute register. Kui see tehtaks ära ja tehtaks korralik teavitustöö, et iga leping peab olema registris, vastasel juhul ei üürivaidluskomisjon ega muud organid, kes sind aidata saavad, nad sellise üürniku jaoks ei eksisteeri – siis see juba ise korrastaks turgu juba väga-väga palju. Jah, tõesti, need kes jätavad tulumaksu maksmata, neil ei ole midagi häda – aga tegelikult: see ei ole ju adekvaatne turg,“ täiendas Sooman.

Loe lisaks
Eksperdid: euribori langus ei too eluasemeturule elavnemist

Saates eksperdid analüüsivad üüriturul toimuvat – seda nii uusarenduste kui järelturu võtmes, arutlevad, mis tähendust omab üüriarendus eluasemete arendajale. Lisaks toovad nad välja, millistele omadustele peab vastama eduka üüriprojekti üürikorter, lahkavad arendajate ja suurinvestorite vahelisi suhteid ning prognoosivad, mis ootab üürikorterite turgu ees aastal 2024 ja kes on võitjad, kes kaotajad.

Saatejuht on Kinnisvarauudised.ee toimetaja Siim Sultson.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474